Nationaldags-fika på Taxinge slott

.
lordag

I dag är det Nationaldagen 6 juni. Vi ligger på svaj i Herrestaviken. Egentligen heter det “Gunviks-viken”. Herrestaviken är den vik som ligger innanför och förbinds med en smal vasskanal. Men jag tror alla säger “Herrestaviken” om den yttre viken.

Hur som helst så ligger man skyddat på svaj för alla vindar. Efter lite research i böcker om Mälaren så ser vi att man kan lägga till vid Taxinge Slott. Och där finns café med ett dignande kakbord.

Strålande sol men det väntas regn till eftermiddagen. Vi går för motor då vi har -46Ah i batterierna och det är kryss. Det finns en gästbrygga med bojar men det är endast 2 meter djupt. Vid ångbåtsbryggan, som verkar ny-renoverad, kan man enligt böckerna ligga på östra sidan med ankare. Så får det bli.

Vi tar en promenad före fikat. Tyvärr inget foto av kak-buffén då det var “Corona-kö” med 2m lucka och när det var vår tur kände vi oss för stressade med alla som var efter så vi tog inga bilder.

Under fikat kollade vi se.baltrad.eu och såg att det var regn på väg innom 20-30 min. Vi avslutade fikat och begav oss mot båten. Utanför kaféts ingång var det nu en jätte lång kö.

Vi åkte till baks till “Herrestaviken” i 7knop, nu med svarta moln och SO 10m/s i ryggen. Vi hann svajankra och få upp sittbrunnstältet innan regnet kom. Senare på kvällen vart vädret bättre men vinden friskar i emellanåt.