Botten är nådd… (nästan)

lördag

Efter många timmars slit med start i oktober så är jag nästan i mål. Startade med skrapning av bottenfärg. Tre lager med International Cruiser One. Därefter ett lager med vad som såg ut som VC-17. Och underst VC-Tar. Har försökt med slipning- för dammigt och inte effektivt nog. Färgborttagning – bara kladdigt.

Skrapa i form av “barkspade” – fungerade bäst, om man därefter använde vanlig skrapa med hårdmetall-skär. Sist slipning med maskin kopplad till dammsugare och 120-papper. Efter fyra månader såg det ut så här
IMG_3087

En del snedskär fick spacklas med epoxy och slipas.

I lördags var det så dags för första målning. Planen var inte att lägga på 5-6 lager som någon böldpest-skydd utan bara skapa en grund för kommande bottenfärg. Två lager VC-Tar2. Som inte längre innehåller någon tjära. Vi hade laddat med några rollers av mohair-typ och en planstrykare att eftersläta med. Efter att ha rollat en och en halv meter så inser vi att den luddar av sig. Skulle naturligt vis ha tvättat rullarna först. Glömde det!

Vi övergick till skumgummi roller. Den löstes upp efter en stund och planstrykaren gjorde allt randigt. Nu började en viss desperation infinna sig. Som tur var så hade jag även köpt några bra penslar. Ett sett för “bottenmålning”. Så det vart bara penselmålning av resten. Förtunning hade jag också glömt i början. Efter lite spädning så börjar det flyta på och se bra ut.

Då går penseln av! Eller snarare borsten lossnar från skaftet.
Tror inte det är sant!
Små ynkliga spikar sitter i ett plastskaft. Lösningen vart plåtskruv.

Nu var det bara att gneta på. Jobbigt men hyfsat resultat. Efter några timmar var vi klara.


söndag

I dag så var det dags för ett andra lager. Sprutmåla var ju det bästa, tänkte jag. Efter att ha kollat vädret så fick det revideras. Vinden var 7-14 m/s. Då kom jag på det självklara. De gula roller-rullarna som West-system säljer790_180mm_Foam_Roller_Cover_crop

På väg till båten så stannar vi vid den stora båtbutiken för inköp. Tomt på hyllan. “Det finns på lagret. Jag går och hämtar”, sa expediten. Efter 20 minuter fick jag efterlysa honom via en annan expedit. Även han går till lagret. Efter ytterligare 10 minuter kommer han ut och meddelar: “Vi har inga”! Snabbt iväg till en bättre butik med adress i Bromma. Där finns allt vi behöver. (Ingen nämnd, ingen glömd).

Väl vid båten, en timme försenade så kom vi i gång. Jag börjar med att slipa den knottriga biten fram i stäven där det satt “ludd”. Med Abralon-papper på maskinen så gick det faktiskt att slipa. Brukar inte gå efter så kort tid som ett dygn. Därefter satte vi igång med rollandet. Nu gick det hur lätt som helst. Jag rollar och Ewa efterslätar, i dag med en “riktig” pensel med träskaft. Så här skulle vi gjort i går.

Efter bara två timmar så var andra varvet gjort. Ytan helt Ok!
IMG_3091

Lite slipning kommer det nog ändå bli om man får vara lite petig.
Återstår bara någon form av bottenfärg…