Däckslucka

Byte av däckslucka

Jag hade förmånen att få köpa två begagnade luckor av en seglarkompis. De befintliga var Ok men låsen var trasiga och den främre hade lite klumpiga gångjärn. De var i vägen för kommande trimblock till focken.

Så det var ett bra tillfälle. På köpet fick jag goda råd hur de gamla luckorna skulle demonteras. Ett vred var trasigt på översidan men jag hittade reservdelar från Sea Teach här.

Men först började jag med att polera glasen på de nya luckorna. Började med grovt 60-papper på maskinen och gick till finare och finare och slutade med 4000 och vatten. Därefter rubbning.

Till slut såg den ut så här.IMG_0687_1

För att lossa den gamla luckramen så behöver man kilar, tvingar och några träklossar i hörnen.IMG_0682_1

Först så kilar jag bort träramen på insidan. Jag hade 20 kilar i olika stigning och tjocklek.IMG_0740

Sedan var det dags för luckramen. En regel placeras på däck på två klossar så att det finns lite mellanrum mot ramens översida. Sedan kloss underifrån i hörnet och en tving. Varmluftspistolen hjälper till att få tätningsmedlet att släppa.IMG_0680_1

När den har släppt i ett hörn så är det bara att köra på med kilar och varmluft.IMG_0679_1

När jag senare lägger på nya luckan så visar det sig att hålet är aningen för stort. Jag skulle vilja ha lite mer kant att fästa skruvarna i. IMG_0746

För att kunna spackla kanten så tillverkar jag en “plugg” att sätta i hålet underifrån. Ramen är 6mm mindre än nuvarande hål och då blir det lättare att spackla uppifrån.IMG_2877
IMG_2879

Kanterna på pluggen tejpas med packtejp för att spacklet endast skall fastna i plasten och inte i pluggen. Pluggen skruvas fast med plåtskruv i befintliga hål och sedan är det bara att fylla på med spackel uppifrån. Epoxy för säkerhets skull. Bättre vidhäftning.IMG_2949


 Träramen

Med nya luckan så passar inte träramen på insidan. Kanterna måste fräsas om. Problemet är att få ett anhåll. Fräsen är en vanlig överhandsfräs som jag monterat i en plexiskiva och i en laminatskiva (hyllplan). Efter lite funderande så kommer jag på hur man kan göra. En träbit sågas till en “näsa” längst fram och skjuts ut över frässtålet till lagom mått. Det i kombination med höjden på frässtålet ger rätt fals i luckan.IMG_2965

Näsan behövs för att kunna följa ramen i hörnenIMG_2969

Sedan var det bara att följa kanten runt hela ramen.IMG_2968

Efter kontroll i båten så visar det sig att en urfräsning måste göras för varje bult som sticker ner och hindrar ramen att komma upp mot däck. Anhållet används igen. Mitt för varje bult gör jag ett urtag med rätt djup och lagom mått i sidled. Det gör inget om jag fräser för mycket.IMG_2970